In memoriam IULIA HĂLĂUCESCU

In memoriam IULIA HĂLĂUCESCU

iulia 431 martie era la Piatra-Neamţ, de o bună bucată de vreme, zi aniversară, pentru că o sărbătoream pe DOAMNA ACUARELEI ROMÂNEŞTI, IULIA HĂLĂUCESCU. Dar au trecut aproape şase ani de când draga noastră IULIA nu mai este printre noi. Tocmai gândeam la modul în care oficialităţi locale şi mulţi dintre cei care i-au fost apropiaţi, prezenţi an de an la aniversarea artistei, pot trece acum cu uşurinţă peste această dată, când Muzeul de Istorie din Bicaz şi, de la Tarcău, Consiliul Local şi Primăria Comunei, Şcoala Gimnazială IULIA HĂLĂUCESCU, împreună cu Muzeul de Artă constituit pe baza donaţiei prestigioasei fiice a locului, au organizat, şi în acest an, Ziua porţilor deschise la acest Muzeu.

Atât la Bicaz cât şi la Tarcău, în afara momentelor omagiale, s-au organizat şi antrenante activităţi cu elevii, între care scurte prezentări de diapozitive cu evocări biografice şi artistice, concursuri de creaţie inspirate din opera marii artiste, expoziţii urmate de acordarea unor diplome şi premii, toate atestând aşezarea unor adevărate tradiţii în aceste localităţi.

Nu voi înţelege totuşi cum, în pofida acestor frumoase gesturi de respect şi omagiere de la Bicaz şi Tarcău, mulţi dintre cei care i-au fost apropiaţi şi care erau prezenţi, an de an, la aniversările IULIEI aici, la Piatra-Neamţ, pot trece cu uşurinţă peste această dată. Aşa cum nu pot crede că e firesc să o comemorăm pe IULIA, doar la 18 decembrie, calculând câţi ani se împlinesc de la trecerea sa spre alte tărâmuri, fără a-i cinsti şi data naşterii. Toţi cei care i-am cunoscut viaţa şi opera şi i-am admirat creaţiile în expoziţii, dar mai cu seamă noi, cei care îi eram apropiaţi şi îi eram alături la aniversări, e firesc să ne gândim că IULIA se putea şi ar fi trebuit să fie şi astăzi printre noi. S-ar fi aflat acum în preajma vârstei de 90 de ani, deci nu e o exagerare ceea ce spun, dar n-a fost să fie aşa!

Citeste mai mult pe : https://www.slineamt.ro/apostolul/comemorari/in-memoriam-iulia-halaucescu/

🙋‍♂️ Buna! Cu ce te putem ajuta ?