Personalităţi ale artei plastice nemțene – IULIA HĂLĂUCESCU

DOAMNA ACUARELEI ROMÂNEŞTI

Sub această onorantă titulatură, Doamna Acuarelei Româneşti, pictoriţa nemţeancă Iulia Hălăucescu s-a făcut cunoscută în ţară şi peste hotare. A fost un artist cu har, care a lucrat mult, cu spor. A lăsat în urmă o creaţie amplă ca număr de opere create, bogată ca valoare artistică.

Iulia Hălăucescu s-a născut pe 31 martie 1924, într-o familie de oameni învăţaţi, tatăl său fiind preotul Gheorghe Verşescu, cel care a lăsat drept moştenire culturală, printre altele, monografia comunei Tarcău, tipărită în 1942 la Tipografia Românească Gheorghe Asachi, Societate Coperativă din Piatra-Neamţ şi reeditată în anul 2005 la „Nona“.

A absolvit Liceul de Fete din Piatra-Neamţ și a devenit, vremelnic, studentă la Academia de Arte din Iaşi, instituţie care s-a desfiinţat în 1950. La Facultatea de Filosofie din Bucureşti a studiat prelegerile lui Tudor Vianu (1953). Ulterior, a absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti.

În 1954 a intrat în Uniunea Artiştilor Plastici din România, fiind, între 1975 şi 1979, preşedintă a Filialei Neamţ a U.A.P. şi a Cenaclului U.A.P.

Memoria Iuliei Hălăucescu, ca artist plastic de primă mărime în viața culturală a secolului XX, dăinuie şi prin cele peste şaizeci de expoziţii personale din perioada 1950 – 2007. Peste hotare a expus la Praga, Damasc, Cairo, Atena, Moscova, Boston, Bagdad, Istanbul, Beijing, Sofia, Berlin.

A organizat retrospective la Bucureşti (1984), vernisate de Ion Frunzetti şi Valentin Ciucă, la Iaşi şi Piatra-Neamţ (1984, 1994) precum şi la Bayonne, Saint Pied (1992).

Citeste mai mult pe : https://cooltneamt.ro/personalitati-ale-artei-plastice-nemtene-iulia-halaucescu/

🙋‍♂️ Buna! Cu ce te putem ajuta ?